Brasov, 588.366 locuitori (2002).
Relieful muntos ocupa 40% din suprafata judetului. Depresiunea Brasov si Podisul Transilvaniei ocupa 60%.
Altitudinea maxima este de 2.527 m Vf. Vistea Mare - M-tii Fagaras, iar cea minima 400 m in lunca Oltului (Ucea).
Clima
In zona depresiunilor si a dealurilor veri racoroase, cu precipitatii frecvente si ierni reci. In sectorul montan verile racoroase cu precipitatii bogate si iernile friguroase cu ninsori frecvente.
Temperatura medie anuala a aerului are valori intre 7,5 ° C in Depresiunea Brasovului si 0 ° C pe crestele muntilor. Temperatura maxima absoluta este de 38,9 ° C la Fagaras (1946) si 31,7 ° C la Predeal (1946); temperatura minima absoluta -38,5 ° C la Bod (1942).
Cea mai calda luna este iulie (18 ° C la Brasov), respectiv august in zona montana (in medie 6 ° C).
Lunile cele mai reci sunt ianuarie, in depresiuni, si februarie, pe muntii inalti.
Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 747 mm la Brasov si peste 1.300 mm pe culmile montane inalte.
Cea mai ploioasa luna este iunie si cele mai mici cantitati de precipitatii cad in luna februarie, in depresiuni si zona deluroasa; in zona montana cea mai ploioasa luna este noiembrie, in muntii mijlocii, si septembrie in muntii inalti.
Durata medie a stratului de zapada este de 71 de zile la Brasov, 118 zile la Predeal si peste 210 zile in muntii inalti. Perioada noiembrie-mai se caracterizeaza prin strat de zapada continuu in zona montana.
Reteaua hidrografica este reprezentata de raul Olt, favorabil sporturilor nautice si coborarii pe ape repezi. Lacuri naturale: Urlea, M-tii Fagaras (glaciar) - 2 ha suprafata si 4,5 m adancime. Lacuri antropice: lacul de acumulare Vistea pe Olt, lacul Tarlung, langa Brasov (13,8 mil. m³).
Vegetatie
La 400-1.000 m altitudine paduri de foioase (stejar, gorun, carpen, fag); la 1.000-1.300 m paduri de amestec (fag, rasinoase); la 1.300-1.800 m paduri de conifere; peste 1.800 m pajisti, tufirisuri, arbusti in etajul subalpin si la peste 2.200 m, in etajul alpin. Multe specii rare si endemice (zona Tampa, Dealul Cetatii).
Fauna
capra neagra, urs, ras, cocos de munte (toate protejate), lup, cerb, mistret, caprior, iepure, acvila de munte. In ape: pastrav, lipan, scobar, mreana.
Obiective turistice naturale
M-tii Bucegi; relief stancos cu varfuri si creste, modelat in conglomerate; circurile si vaile glaciare (Gaura, Malaiesti, Tiganesti); relief calcaros din zona de vest Grohotis-Strunga.
M-tii Ciucas; relief de eroziune diferentiata in conglomerate (martori de eroziune): turnuri, ciuperci, stanci ce inchipuie chipuri de om sau de animale etc.
M-tii Fagaras; relief cu trasaturi alpine (circuri si vai glaciare, creste, varfuri piramidale); Vf. Vistea Mare, cel de-al doilea varf al trapezului stancos, marcat de cel mai inalt varf al Romaniei - Vf. Moldoveanu; Lacul glaciar Urlea.
M-tii Persani. Bazaltele de la Racos, rezervatie geologica - coloane de bazalt poliedrice, cu inaltimi de 12-15 m.
M-tii Piatra Craiului (sectorul nordic), cu relief calcaros; Prapastiile Zarnestilor, chei cu o lungime de 4 km si energia reliefului de peste 200 m.
Alte obiective turistice
Brasov – biserica Bartolomeu, Biserica Neagra (cea mai mare biserica gotica din Romania) si centrul istoric al orasului, biserica Sf. Nicolae, cartierul Schei, fragmente din fortificatiile orasului.
Biserici fortificate – Cincsor, Cincu, Codlea, Drauseni, Harman, Homorod, Prejmer, Viscri; castelul Bran; cetati taranesti – Feldioara, Rasnov, Rupea; Fagaras - cetatea; manastirea Sambata.