Miercurea Ciuc, 326.020 locuitori (2002).
Amplasat in partea central-estica a tarii, in Carpatii Orientali.
Relief predominant muntos (81%) si deluros (Podisul Transilvaniei 19%).
Altitudinea maxima este 2.031-Vf. Iezer (M-tii Caliman), iar cea minima 100 m in lunca Tarnavei Mari.
Clima
In dealuri veri calde, cu precipitatii bogate si ierni reci; in munti veri racoroase, cu precipitatii abundente, ierni foarte reci. In depresiunile intramontane Gheorghieni si Ciucurilor - frecvente si persistente inversiuni termice, fiind printre cele mai reci regiuni ale Romaniei.
Temperatura medie anuala este 5,9 ° C la Miercurea Ciuc, iar pe culmile muntilor 2 ° C.
Luna cea mai calda este iulie, cu temperaturi de 10 ° C in munti. Luna cea mai rece este ianuarie, cu temperaturi de -8 ° C pe culmile muntoase.
Temperatura maxima absoluta este de +36,5 ° C la Odorheiu Secuiesc (1952), iar cea minima absoluta -35 ° C la Gheorghieni (1929).
Cantitatile medii de precipitatii sunt 500-600 mm in depresiuni si peste 1.200 mm in munti. Cele mai ploioase luni sunt iunie si iulie. Cele mai mici cantitati de precipitatii cad in ianuarie si februarie.
Stratul de zapada este gros si stabil. Durata sa medie este 150 zile in munti. Grosimea medie a stratului de zapada este de 2 m in muntii inaltii.
Reteaua hidrografica apartine sistmelor fluviatile: Olt si Mures. Lacuri naturale: Sf. Ana, singurul lac vulcanic din Romania (altitudine 950 m, M-tii Ciomatu, 7 m adancime); Lacul Rosu, cel mai mare lac de baraj natural (12,6 ha, 10,5 m adancime). Lacuri artificiale: Lacul Zetea pe Tarnava Mare.
Vegetatie
La 500-800 m paduri de foioase (fag, carpen); la 800-1.200 m paduri de amestec foioase-conifere (fag, molid); padurile de molid cele mai extinse sunt la peste 1.200 m. La peste 1.700 m, etajul subalpin cu pajisti si tufarisuri, arbusti.
Fauna
Cerb, caprior, ras, mistret etc.
Obiective turistice naturale
M-tii Harghita - Lacul Sf. Ana (950 m altitudine) situat in craterul vulcanic Ciomatu Mare, cu o suprafata de 19,5 ha si o adancime de 7 m - rezervatie naturala; Tinovul Mohos, rezervatie floristica, amplasata intr-un crater vulcanic asemanator celui de la Sf. Ana, la o altitudine de 1.050 m, pe o suprafata de 40 ha; elemente relicte: buzduganul (sparganium minimum), trestia de camp (calamagrostis neglecta), bumbacarita (enophorum gracile) s.a.m.d. si planta insectivora roua cerului (drosera rotundifolia).
Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas, cu o suprafata de 6.937 ha, din care 6.621 ha pe teritoriul judetului Harghita. Acesta cuprinde Cheile Bicazului, 7 km lungime, 350-400 m diferenta de nivel, cel mai spectaculos sector al cheilor fiind dominat de Piatra Altarului.
M-tii Hasmas - Lacul Rosu, lac de baraj natural, format in cursul superior al Paraului Bicaz, la altitudinea de 980 m, in urma prabusirii Muntelui Ucigasul, are 12,7 ha suprafata si 12,5 m adancime. Pastreaza resturi ale padurii de molid inundate.
Muntii Persani - Cheile Varghisului, complex carstic ce include cheile cu o lungime de 3 km si peste 70 de pesteri, din care Pestera Meresti (1,5 km lungime), cu urme ale omului preistoric, oase de mamifere cauternare.
Alte obiective turistice
Miercurea Ciuc – Cetatea Miko – muzeul de etnografie, biserica fostei manastiri Sumuleu, biserica romano-catolica, capela in stil baroc, catedrala ortodoxa.
Biserici/catedrale – Ditrau, Odorheiul Secuiesc; biserici fortificate – Carta, Darjiu, Delnita; biserici/manastiri de lemn – Bilbor, Toplita, Tulghes; castelul Lazarea; zona etnografica Corund si Zetea.