Ploiesti, 829.224 locuitori (2002).
Amplasat in jumatatea sud-estica a tarii, in bazinul raului Prahova.
Relief variat: 37% campii, 37% dealuri, 26% munti.
Altitudinea maxima este 2.505 m-Vf. Omu (M-tii Bucegi), iar cea minima 68 m (confluenta Prahovei cu Ialomita).
Clima
In campie veri calduroase, cu precipitatii reduse, si ierni reci, cu viscole. La munte veri racoroase, cu precipitatii abundente, si ierni aspre, cu strat gros de zapada.
Temperatura medie anuala a aerului este de 10 ° C in campie, 9 ° C in dealurile subcarpatice si sub 0 ° C in munti.
Cea mai calda luna este iulie (22 ° C la Ploiesti si 5,7 ° C in Vf. Omu), iar cea mai rece este ianuarie (-2 ° C) la campie si februarie in munti (-11 ° C) in Vf. Omu.
Temperatura maxima absoluta este de 39,4 ° C la Ploiesti (1945), iar cea minima este de -30,7 ° C la Sinaia (1929).
Cantitatea medie de precipitatii este de 588 mm la Ploiesti (campie) si 1.346 mm Vf. Omu (zona montana inalta).
Luna cea mai ploioasa este iunie, iar cea cu cele mai putine precipitatii este februarie.
Stratul de zapada dureaza 30-70 zile in campie si dealuri si circa 200 zile la Vf. Omu, in zona cea mai inalta. Grosimea medie a stratului de zapada este de 10 cm la campie si 115 cm in zona de munte (unde se poate atinge si 2 m).
Reteaua hidrografica
Prahova (165 km lungime) si afluentul sau Teleajen sunt cele doua rauri principale din punct de vedere turistic. Lacuri naturale: Lacul Brebu, langa Campina (12 m adancime); lacurile pe sare de la Slanic Prahova (Baia Baciului, Baia Miresei si Baia Verde. Lacuri antropice: lacul de acumulare de la Paltinu (5,6 mil. m³) pe raul Doftana; lacul Maneciu pe raul Teleajen.
Vegetatie
La 200-1.100 m paduri de foioase (gorun, stejar, fag); la 1.100-1.300 m paduri de amestec foioase-rasinoase; la 1.300-1.700 m paduri de conifere (molid, brad); la peste 1.700 m etajul subalpin cu pajisti, arbusti (jnepeni, ienuperi).
Fauna
urs, ras, capra neagra, cocosul de munte - protejate, cerb, caprior, lup, jder, mistret, ierunca. In ape: pastrav, lipan, clean.
Obiective turistice naturale
abruptul prahovean al Muntilor Bucegi, dominand cu peste 1.000 m zonele din jur. Este inclus in Parcul Natural Bucegi (suprafata de 32.663 ha); vaile alpine: Valea Alba, Valea Seaca a Caraimanului etc., periculoase, numai pentru turistii antrenati.
M-tii Baiului, Cheia Doftanei pe raul Doftana, cu o latime de 15-20 m, taiata in conglomerate dure.
M-tii Ciucas, relief ruiniform, modelat in conglomerate si relief calcaros (Tigaile Mari, Tigaile Mici, Culmea Zaganu-Gropsoarele), inclus in Rezervatia complexa Ciucas.
Alte obiective turistice
Ploiesti – catedrala ortodoxa, case de secol XIX, muzeul ceasului, muzeul Petrolului.
Comarnic – rezervatie de arhitectura (cladiri civile); case memoriale/muzee – Nicolae Grigorescu (pictor – Campina), vanatoare (Comarnic), George Enescu (Sinaia); manastiri, biserici – Brebu, Cheia, Lespezi, Sinaia, Suzana; palate, castele – Campina (Hasdeu), Sinaia (Peles si Pelisor).